‘Overzicht’ is in deze blog het keywoord. Persoonlijk heb ik de drang om bij chaos in mijn hoofd overzicht te creëren. Het creëren van overzicht brengt mij rust. Met de rust die ik daarmee creëer, creëer ik ook de ruimte om verder te denken en nieuwe verbanden te zien en leggen in het overzicht. 

Zo heb ik een tijd geleden een overzicht gemaakt van mijn complete financiële situatie. Dit omdat ik mijn inkomsten maximaal wil benutten om mijn financiële doel te halen (in 2020 een netto-inkomsten bron van €30.000,- buiten mijn 9 tot 5 baan creëren). Zo heb ik een overzicht gemaakt van alle uitgaven en inkomsten die ik in 2020 verwacht. Dit heb ik tot op de cent nauwkeurig in kaart gebracht

Door inkomsten en uitgaven van elkaar af te trekken, blijft er een besteedbaar bedrag over. Het doel is om dit besteedbaar vermogen in verhouding tot mijn inkomsten zo hoog mogelijk te laten uitkomen. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat geld sparen op de bank niets meer oplevert maar juist geld kost. De huidige rente is onvoldoende om mee te stijgen met de inflatie, hierdoor wordt je vermogen op de bank ieder jaar minder waard. Vandaar dat ik een manier moest vinden om mijn geld aan het werk te zetten. En die manier die heb ik ook gevonden!

Voordat ik begreep hoe geld voor je moet werken, heb ik mijzelf jarenlang in het onderwerp verdiept. Om eerlijk te zijn interesseerde het onderwerp geld mij al vanaf een jaar of 13, daarom kost het mij weinig moeite om mijzelf te verdiepen in het onderwerp en het ook te begrijpen.

Om nu tot een antwoord te komen hoe je geld voor je laat werken, zal ik je uitleggen hoe ik mijn geld voor mij laat werken. Sparen op de bank doe ik nog steeds, maar met slechts een heel klein percentage van mijn inkomsten. Dit om direct geld beschikbaar te hebben voor vaste lasten en uitgeven. Verder investeer ik iedere maand een deel van mijn inkomsten in goud en zilver. Daarnaast koop ik ook maandelijks aandelen en cryptocurrency. Dit doe ik voor de middellange termijn (tot 1 jaar), aan de hand van de strategie van Warren Buffet. In de toekomst wil ik mijn portfolio verder uitbreiden met vastgoed. In de illustratie onderaan deze blog kun je zien hoe ik mijn uitgave en investeringen heb verdeeld. 

Hopelijk heb ik je met dit overzicht kunnen inspireren om ook aan de slag te gaan met jouw eigen inkomsten. Dit overzicht heeft mij in ieder geval veel duidelijkheid gegeven. Ik weet exact wat mijn inkomsten en uitgaven zijn en waar ik mijn verdiende centen investeer tot op de laatste cent!