De term ”staking” wordt een steeds bekender begrip in de crypto community. Maar wat is het precies en wat zijn de voor- en nadelen? Het is mogelijk om een passieve inkomsten uit staking te halen. Ook steeds meer exchanges bieden de mogelijkheid om te staken. Hierdoor wordt het voor een steeds groter publiek toegankelijk om extra rendement te behalen op hun investering.

Helaas is nog niet voor iedereen duidelijk wat staking daadwerkelijk is en hoe het werkt. Daarover vertel je ik meer in dit artikel én hoe jij hiervan kan profiteren.
Disclaimer: Wij geven geen financieel advies. Lees je altijd goed in en wees je ervan bewust waar je mee bezig bent.

Wat is staking?

Staking is het uitlenen van jouw cryptocurrency in ruil voor een vergoeding (in crypto). Staking kan alleen worden gedaan met crypto coins die werken op Proof-of-Stake (PoS). Als je een coin vastzet, wordt deze coin gebruikt voor het creëren van nieuwe blokken bij de desbetreffende blockchain.

Jij leent jouw crypto’s uit en krijgt daarvoor een vergoeding in de vorm van rente. Staken zorgt ervoor dat je helpt met het uitbreiden en verifiëren van die blockchain.

Inkomsten met staking 

Weet je nog, dat je rente kreeg op je spaardgeld en hier naar uitkeek? Dat is iets wat tegenwoordig niet meer is voor te stellen. Het is nu zelfs zover dat je voor een beetje rendement over je geld, genoodzaakt bent om (risicovolle) investeringen te doen. Staken is hier een middel voor, waarbij je rente krijgt over jouw crypto’s en dus een leuk rendement op lange termijn op kan leveren.

Er zijn verschillende cryptomunten waarmee staken mogelijk is. Een ervan is de bitocin. Rendementen hierop kunnen variëren tussen de 1 en 10% op jaarbasis. Zo zijn er ook cryptomunten die een veelvoud van 10% rendement opleveren op jaarbasis. Wel kan het voorkomen dat je jouw cryptomunten dan voor langere tijd moet vastzetten.

Bij Bitvavo bijvoorbeeld, worden jouw cryptomunten flexibel vastgezet. Daarbij is het mogelijk om deze ten allen tijde te blijven verhandelen. Op dagelijkse basis berekent Bitvavo hoeveel rendement je over die dag krijgt. dit rendement wordt vervolgens elke maandag uitgekeerd. Op Crypto.com wordt er aangeboden om jouw crypto’s een tijd vast te zetten voor één maand of drie maandenin ruil voor een hoger rendement.

Voordelen staking

  • Je kunt op een passieve manier inkomsten generen in jouw crypto portfolio
  • Je hebt geen mining apparatuur nodig om rendement te behalen en ook geen kennis van minen
  • Doordat staking opbrengsten, dagelijks, wekelijks of maandelijks worden uitgekeerd, creëer je een compoundig effect. Bij de bank vindt dit jaarlijks plaatsvind en bij aandelen hooguit per 3 maanden.
  • Je levert waarde aan de blockchain

Risico’s staking

Uiteindelijk zijn er aan elke investering risico’s verbonden. Zo ook bij staking, deze hebben we hieronder voor jou in kaart gebracht.

  • Bij sommige platformen moet je je cryptomunten voor een bepaaldeperiode vast te houden. Bijvoorbeeld voor een week tot meerdere maanden. Mocht je vroegtijdig je staking positie willen stoppen dan kan het zijn dat je je opgebouwde rendement niet uitgekeerd krijgt.
  • Om daadwerkelijk een inkomstenbron te creëren met staking, heb je wel een grote positie nodig.
  • Een groot aantal coins kun je niet staken via je eigen wallet zoals een Ledger of Trezor. Daarom ben je genoodzaakt om dit te doen bij een exchanges, wat weer veiligheidsrisico’s met zich mee brengt.
  • Cryptomunten met een hoge rente kunnen instabiel zijn. Dit komt doordat er een grote hoeveelheid nieuwe munten de markt op komt. Een hoog rendement is leuk, maar niet als dat ten kosten gaat van jouw initiële investering.

Binance, Bitvavo, Crypto.com

Er zijn verschillende platformen die staking als dienst aanbieden. Binance en Bitvavo zijn overzichtelijke exchanges waarmee je staking vrij eenvoudig kunt aanzetten en uitzetten. Op deze platformen is een groot assortiment aan cryptomunten die je kunt staken zoals: Bitcoin, Ethereum, Cardano, Litebit en Tezos. Naast de huidige lijst met cryptomunten die gestaakt kunnen worden, komen er regelmatig ook nieuwe bij.

Bij Bitvavo worden dagelijks jouw staking rendementen berekend. Het voordeel hiervan is dat je de volgende dag ook rendement krijgt van het rendement van de dag daarvoor. Het principe bij een bank is dat je één keer per jaar rente ontvangt. Als je een jaar lang niets met die rekening doet, krijg je rente over het originelen bedrag plus over de rente van het jaar daarvoor. Dit toepassen noemen we compounding interest.

Bij staking kun je dus 365 keer per jaar gebruik maken van compounding interest. Dit in plaats van 1 keer per jaar zoals bij een bank. Er wel een kanttekening, wil je hier effect van merken, dan heb je een substantieel bedrag nodig.

Investeringsstrategie bij staking

Staken werkt het best voor een lange termijn strategie. Hierbij houd je jouw crypto vast voor langere termijn. Op deze manier maak je van een passieve manier van investeren nog rendabeler. Door consistent je verdiende crypto te herinvesteren door staking, groeien deze ook mee in jouw investering en dus je vermogen.

Mocht je niet willen investeren in crypto’s maar wel gebruik willen maken van de inkomsten uit staking. Dan is een stable coin wellicht een oplossing.

Hoe jij kunt beginnen met staking

Staking is een interessante manier om jouw portfolio verder te laten groeien. Echter past deze strategie minder bij een trader. Ben jij ook geïnteresseerd om te gaan handelen, investeren en staken? Maak dan gebruik van Bitvavo en verhandel tot €1.000,- zonder handelskosten. Wil je meer weten over dit onderwerp, laat het ons weten in een reactie of neem contact met ons op.