Investeren in edelmetalen, misschien beter bekend als goud, zilver en platina, gebeurd al meer dan 5000 jaar. Alleen hadden edelmetalen 5000 jaar geleden een hele andere rol dan dat ze nu hebben. Vroeger werden edelmetalen als betaalmiddel gebruikt en voor sieraden. Tegenwoordig worden edelmetalen nog steeds voor sierraden gebruikt, maar is het zijn functie als betaalmiddel verloren. Edelmetalen worden zowel gebruikt als: investeringsmiddel, voor medische doeleinden en in bijna alle elektrische apparaten.

Disclaimer: deze informatie is geen financieel advies. Lees je altijd goed in en wees je ervan bewust dat investeren gepaard kan gaan met verlies.

Wat zijn edelmetalen?

Een edelmetaal is een metaal dat bestand is tegen corrosie en oxidatie. Om deze reden worden edelmetalen voor sieraden gebruikt. Ze blijven er altijd even mooi uit zien. Er zijn een aantal soorten edelmetalen zoals Rodium, Osmium, Palladium, Iridium, Ruthenium en Wolfraam. Mocht je nu denken, huh? Geen zorgen, de drie meest bekende zijn namelijk de welbekende goud, zilver en platina. Als je het hebt over investeren in edelmetalen dan heb je het ook alleen over goud, zilver en platina. Bij de andere edelmetalen spreken we over het investeren in grondstoffen (groot verschil).

De voornaamste reden dat mensen in edelmetalen investeren komt door het feit dat deze metalen niet vergaan. Ze zijn bestand tegen corrosie en oxidatie. Dat betekend dat het nooit vergaat. Je kunt edelmetalen begraven, smelten of opblazen, de hoeveelheid blijft hetzelfde.

Verschil tussen goud, zilver en platina

Alle drie de edelmetalen hebben elk hun eigen specifieke eigenschappen en zijn daarmee ook verschillende objecten. De belangrijkste eigenschappen dan wel verschillen van eddelmetalen hebben we op een rij gezet:

Goud

Een goed startpunt om deze drie edelmetalen goed te leren begrijpen, is om te kijken naar de totale hoeveelheid goud die nu beschikbaar is. Dit is circa 180.000 ton. Voor de beeldvorming, dit is een kubus van 20,8 meter in elke richting. Volgens de schatting van het US Geological Survey zit er nog iets meer dan 50.000 ton aan goud in de grond. Dat is nog slechts 22% van de resterende voorraad.

Zilver

Als we kijken naar de hoeveelheid zilver liggen deze getallen veel hoger. Volgens U.S. Geological Survey (USGS) is er momenteel in totaal 1,74 miljoen ton boven de grond en is er nog zo een 560.000 ton aan zilver onder de grond (nog niet gemijnd). Dit betekent dat er nog zo een 24% aan zilver onder de grond is. Als je ze de volledige boven de grond bevindende zilvervorraad in één kubus zou gieten, dan zou deze kubus 50 meter in elke richting zijn.

Platina

Ten opzichte van goud en zilver is er over platina minder informatie te vinden of bekend. Het is een stuk schaarser. Daarom wil ik iets langer stil staan bij platina. In totaal is er nu circa 9.400 ton aan platina boven de grond. Er wordt geschat dat er nog circa 69.000 ton aan platina onder de grond is. Totaal bevind 70% van deze reserves zich in Zuid-Afrika. De overige 30% van de voorraad bevind zich in Rusland, Noord-Amerika en andere Afrikaanse landen. In totaal is nog zo een 88% van de totale platina voorraad ondergronds, dat betekent dat het nog gemined moet worden. Dit komt doordat platina een stuk moeilijker en duurder is om te mijnen dan goud en zilver. Voor iedere zuivere ounce platina moet er 10 ton aan platina erts worden gemijnd!

Gebruik van edelmetalen

Goud, zilver en platina worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Goud en zilver mogen dan wel hun functie als betaalmiddel zijn verloren, dat betekent niet dat ze minder worden gebruikt. Deze drie edelmetalen hebben ieder hun eigen eigenschappen als het gaat om technische toepassingen.

Goud

De meest voornaamste eigenschappen van goud zijn:

  • Zeer goede geleiding voor warmte en elektriciteit
  • De gele kleur van goud is bijzonder ten opzichte van de veelal grijskleurige en witte edelmetalen
  • Het best vervormbaar van alle metalen en is een goede reflector van licht
  • Door de eeuwen heen heeft goed zijn vertrouwen bewezen als opslag van waarde door dat goud erg schaars en kostbaar is om te mijnen. Goud wordt voor verschillende doeleinde gebruikt. Zo wordt goud gebruik in de ruimtevaart, als hitteschild. In de tandheelkunde en in onderzoek tegen kanker.

Zilver

Zilver is een eenvoudig te bewerken edelmetaal dat iets harder is dan goud en beschikt over een witte glans. Daarnaast heeft zilver van alle metalen de beste elektrische geleidbaarheid en de laagste overgangsweerstand, beter dan koper en goud. Zilver wordt gebruikt in de fotografische industrie, maar ook voor elektronische apparaten, zoals schakelaars, geleiders of printplaten. Daarnaast kunnen zilverionen bacteriën en allerlei soorten algen en schimmels doden. Zilver wordt daarom ook veel gebruikt om water te zuiveren en te ontsmetten.

Platina

Platina is een buigbaar en kneedbaar metaal met een grijs-witte glans en dat goed bestand is tegen corrosie. Omdat het metaal onschadelijk is voor mensen en niet snel dof wordt is het geschikt om sierraden mee te maken. Verder is platina goed bestand tegen hoge temperaturen en is het chemisch stabiel. Platina wordt hierom in veel industriële processen toegepast. Platina wordt gebuikt als katalysator bij de productie van kunstmest en platinadraad wordt gebruikt als temperatuursensor. De belangrijkste industriële toepassing is echter in auto’s, platina wordt in auto’s namelijk gebruikt om de CO-uitstoot te verminderen.

Naast al deze technische aspecten worden deze drie edelmetalen ook gebruikt als investeringsmiddel. Als investeerder is het van belang om de fundamentele kennis te hebben om een investering toe doen. Dit is vooral bij edelmetalen erg van belang.

Vormen van investeren

Op verschillende manieren kan er worden geïnvesteerd in goud, zilver en platina.

De meest voor de hand liggende is om te investeren in fysieke vorm. Dit betekend dat jij eigenaar bent van een fysieke munt of baar. Voor het bewaren van deze fysieke munt of baar heb je verschillende mogelijkheden. Dit kun je thuis bewaren in bijvoorbeeld een kluis, echter ben jij dan verantwoordelijk voor de veiligheid. Het is ook mogelijk om bij een bank of private partij een kluis te huren. Bedenk je wel, dat de kluisinhoud bij een bank bij faillissement van de bank mogelijk eigendom is van de bank. Lees daarom altijd de kleine lettertjes, bij een private partij blijf jij altijd juridisch eigenaar van de kluisinhoud. De laatste optie die in fysiek investeren in fysiek edelmetaal is bij een partij als GoldRepublic, dit is een partij de de aanschaf, verkoop en de opslag van fysiek edelmetaal verzorgt.

Naast investeren in fysiek edelmetaal is het ook mogelijk om te handelen met derivaten in edelmetalen. Derivaten zijn contracten op de prijs van een grondstof. Je koopt of verkoopt dan dus niet direct een edelmetaal zoals goud, zilver of platina. Met een derivaat zet je alleen in op een prijsstijging of een prijsdaling van een edelmetaal.

De derde mogelijkheid voor investeren in edelmetalen is investeren in bedrijven die werken met edelmetalen. Dat kunnen bedrijven zijn die edelmetalen mijnen, verwerken of transporteren. Dit doe je door aandelen te kopen van deze bedrijven.

Wat kan je met edelmetalen

De productie van nieuwe edelmetalen neemt ieder jaar af en de huidige voorraad wordt gebruikt. Daarnaast zal vanuit de industrie de vraag naar edelmetalen alleen maar verder toenemen. Politieke onrust zorgt ervoor dat investeerders ervoor kiezen om hun kapitaal in edelmetalen veilig te stellen. Dit is een kans voor investeerders om hun vermogen te laten groeien in de komende jaren. Echter is goud de afgelopen 5000 jaar al een stabiele investering geweest die als fundament een opslag van waarde is en geen groei asset is. Hierdoor is het niet waarschijnlijk dat de prijs van goud in een korte tijd exponentieel stijgt. Echter zijn er voor investeerders voldoende interessante aanknopingspunten om te investeren in goud. Jij kan hier natuurlijk ook zelf op inspelen door in een van de meest veilige beleggingen te investeren.

Hoe kan je investeren?

Investeren in edelmetalen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Tegenwoordig zijn er verschillende partijen waarbij je eenvoudig kunt investeren in goud, zilver en platina. Zo is er ook GoldRepublic een partij waarbij het mogelijk is om eenvoudig edelmetalen te kopen, verkopen en op te slaan. Dit doen zij door middel van hun eigen platform. Zo kun je kiezen uit drie verschillende kluizen waar je je edelmetalen opslaat: Amsterdam, Frankfurt en Zurich. Wil je direct investeren? klink dan HIER.

Mocht je meer willen weten over het investeren over passieve inkomsten met cryptocurrency? Lees dan onze andere blog over Passieve inkomsten met staking.