Leer de eigenschappen van assets
26 mei 2021 
in Assets

Leer de eigenschappen van assets

De term “assets” is de afgelopen jaren veel bekender geworden. Echter weet lang niet iedereen wat dit begrip betekend of wat het assets eigenlijk zijn. Daarom in dit artikel meer uitleg over de eigenschappen van assets. Een asset is een verrichte investering die voor de eigenaar ervan geld oplevert. Zonder dat de eigenaar er voor moet werken. Een van de meest bekende voorbeelden is vastgoed. Een woning die wordt verhuurt levert voor de eigenaar huurinkomsten op en de woning zelf wordt door de jaren heen meer waard.

Zo zijn er nog veel meer verschillende soorten assets waarin geïnvesteerd kan worden. Deze hebben ieder ook weer verschillende eigenschappen, voordelen en nadelen. Daarom zoomen we in dit artikel in op welke soorten assets er allemaal zijn en de onderlinge veschillen.

Doel en eigenschappen assets

Voordat we kijken naar welke soorten assets er allemaal zijn, is het van belang om te weten welke doelen een asset kan hebben. Deze doelen kunnen we opdelen in drie hoofddoelen:

  • Kapitaalgroei
  • Beschermen
  • Inkomsten genereren

Dit zijn drie doelen die impact hebben op de manier hoe je als investeerder te werk gaat. Het is van belang om als investeerder eerst te bepalen hoe je je geld wilt investeren. Eerst wordt dus het doel gekozen en daarna wordt er gekeken welke assets het best passen bij dat doel.

Het realiseren van kapitaalgroei

Kapitaalgroei realiseren is een van de meest bekende vormen van investeren. Deze vorm is zo bekend omdat het een directe relatie heeft met de aandelenmarkt. Een grote groep van beginnende investeerders komt vaak als eerst in aanraking met de aandelenmarkt om hun eerste investering te doen. Kapitaalgroe is het meest eenvoudig uit te leggen in het volgende voorbeeld:

Pieter koopt voor €100,- aandelen. In 2 jaar stijgen deze aandelen naar een waarde van €150,-. Totaal heeft Pieter zijn investering zien groeien met €50,-. Dit wordt kapitaalgroei genoemd.

Beschermen van je vermogen

Je vermogen beschermen is wellicht een van de meest onbekende vormen van investeren. Het woord beschermen omschrijft goed wat deze investeringsmethode doet, het beschermd je vermogen. Op de bank wordt er geen rendement meer gehaald uit rente. Als je dit combineert met de huidige inflatie ontstaat de volgende situatie:

Je kapitaal op de bank groeit niet meer. Door inflatie verliest je geld op de bank zlfs zijn koopkracht. Een koopkracht van €100.000,- euro vandaag is binnen 10 jaar nog maar €60.000,- aan koopkracht waard. Daarom kan je er voor kiezen om je kapitaal te beschermen. Dat er voor zorgt dat je kapitaal niet minder waard wordt. Erg van belang als je je vermogen dezelfde waarde of meer wilt laten behouden dus.

Inkomsten genereren door investeren

Inkomsten genereren door te investeren. Dit wordt ook wel cashflow genoemd en is een populaire manier van investeren. Dit komt doordat de cashflow uit een investering kan zorgen voor financiële vrijheid. De inkomsten komen uit een investering en niet meer uit arbeid. Bij arbeid moeten er uren geruild worden voor euro's, een van de bekendste voorbeelden is een baan.

Cashflow zorgt voor inkomen en inkomen kan worden gebruikt om in je dagelijkse behoefte te voorzien. Een van de meest bekende voorbeelden van een investering met cashflow is vastgoed. De eigenaar “de investeerder” heeft bijvoorbeeld een woning gekocht. Deze woning wordt verhuurt. De huurders betalen huur aan de investeerder, deze huur is cashflow voor de eigenaar.

Verschillende soorten assets

Er zijn verschillende soorten assets waarin je kunt investeren. Ook zijn er verschillende vormen hoe je kunt investeren, zowel fysiek als digitaal. Hierin je je vrijwel alles herleiden naar 5 hoofdcategorieën. Dit zijn: eigen bedrijf, vastgoed, papier, grondstoffen en cryptocurrency. Deze assets hebben verschillende eigenschappen, voordelen en nadelen. Hieronder een uitleg over elke groep en hoe deze correleren met de drie genoemde eigenschappen: kapitaalgroei, beschermen en inkomsten genereren.

Eigen bedrijf als asset

Een eigen bedrijf is een asset. Misscchien wel een van de beste assets die je kunt hebben. Alleen moet je bedrijf dan wel aan een aantal criteria voldoen voordat het als een asset kan worden beschouwd. Een asset is een inkomstenbron waarvoor geen arbeid nodig is om het geld op te laten leveren. Dit is direct een eigenschap die je bedrijf moet hebben.

Een voorbeeld hiervan is een onderneming met systemen en mensen die voor de eigenaar werken. De eigenaar hoeft zich alleen bezig te houden met het verbeteren en groeien van zijn bedrijf. De mensen dien in dienst zijn zorgen voor de cashflow van de onderneming en daarmee van de eigenaar.

Een ZZP'er die zelf opdrachten binnenhaalt en uitvoert is ook een ondernemer met een eigen bedrijf. Maar dit bedrijf is geen asset. Hij of zij moet uren ruilen voor Euro's. Gevolg: als hij stopt met werken komt er geen geld meer binnen.

Een eigen bedrijf (op de juiste manier) zorgt voor kapitaalgroei en cashflow. Cashflow ontstaat doordat systemen en werknemers zorgen voor het bedrijf. De kapitaalgroei ontstaat doordat het bedrijf op papier meer waard wordt en door inkomsten. Deze kapitaalgroei wordt echter pas gerealiseerd als de eigenaar aandelen van zijn/haar bedrijf verkoopt of zijn/haar volledige bedrijf verkoopt.

Inkomen uit vastgoed

Vastgoed is een van de meest bekende assets. De meest bekende vorm hiervan is het verhuren van een woning. Maar er zijn nog veel meer vormen van vastgoed. Denk aan kantoorpanden, winkelpanden, etc. Naast fysiek vastgoed zoals gebouwen is er ook digitaal vastgoed. Facebook is hier een goed voorbeeld van. Maar ook iemand die een grote blogwebsite of een groot Youtube kanaal runt, heeft digitaal vastgoed in handen.

Voorbeeld: een gebouw met een huurder levert in eerste instantie cashflow op: inkomen. Daarnaast wordt het pand ook nog meer waard, dat is een kapitaalgroei.

Papier: aandelen, obligaties, fiat currency

Onder papieren assets vallen zowel aandelen als obligaties. Dit noemen we ook wel digitale papieren assets. Naast deze twee varianten van papieren assets is er nog een derde. Een waar je niet zo snel bij nadenkt: fiat currencys, zoals Euro's en Dollars. Dit zijn papieren waarin je waarde kan opslaan. Dit doe je al vanaf het moment dat je Euro's op je bankrekening hebt staan. Dat betekent dat je een financiële positie hebt gekozen op het moment dat je geld op de bank laat staan.

De papieren markt kent twee eigenschappen: kapitaalgroei en inkomsten genereren. Met aandelen en obligaties kun je kapitaalgroei realiseren en ook een cashflow uit dividend en rente halen.

Grondstoffen zoals edelmetalen

Grondstoffen bestaan uit verschillende soorten producten, de meest bekende zijn: edelmetalen, brandstoffen en voedsel. Bij edelmetalen wordt er vaak gesproken over goud, zilver en platina. Bij brandstoffen wordt er vaak gesproken over olie en gassen. Voedsel heeft ook een aantal producten zoals; graan, suiker en rijst.

Grondstoffen hebben de eigenschappen dat er een kapitaalwinst mee gemaakt kan worden en dat het je vermogen beschermd.

Geld verdienen en vermogen beschermen met crypto

Cryptocurrency kunnen worden opgedeeld in twee categorieën: bitcoin en altcoins. Altcoins zijn cryptocurrencys die geen bitcoin zijn. Cryptocurrency is een asset waarbij alle drie de eigenschappen naar voor komen:

  1. Er kan een kaptiaalwinst mee gemaakt worden
  2. Het zorgt ervoor dat je vermogen wordt beschermd
  3. Bij sommige cryptocurrency is het mogelijk om te staken. Bij staken krijg wordt er rendement betaald voor het uitlenen van cryptocurrency in bezit van de eigenaar.

Op deze manier bezit cryptocurrency alle drie de eigenschappen. Wil jij graag beginnen met crypto, start dan veilig op Bitvavo.

Hoe kun jij beginnen?

Uiteindelijk bepalen de eigenschappen van elke asset wat het beste bij jou past. Als je weet welke eigenschappen je in een asset zoekt, kun je gaan kijken welke assets daarbij passen. Het lijkt erg op een huis zoeken. Eerst bepaal je waaraan een woning moet voldoen en dan ga je een woning zoeken die aan die voorwaarde voldoet. Het zelfde geldt voor investeren.

Heb jij hier vragen over? Neem zeker even contact met ons op. Dan via het contactformulier op de website of mail naar falco@richmind.nl.

 

Over de schrijver
Falco Cloots is afgestudeerd als bouwkundig ingenieur, en heeft zich naast zijn studie verdiept in de macro-economie. Zijn interesse in het financiële systeem begon echter al op een veel jongere leeftijd. Vanaf zijn 13e jaar was hij al dagelijks bezig met de fascinerende werking geld en met de verschillende facetten die daar mee samenhangen. Tijdens zijn studie Bouwkunde is hij erachter gekomen waar zijn echte passie lag. Het onderzoeken van investeringskansen, mensen onderwijzen in macro-economie en een passie voor gebouwen. Zijn passie heeft hem geleid tot het punt waar hij nu is. Voor Falco gaat het niet om geld, maar juist om de kennis erachter, de toepassing van de kennis en andere mensen hiervan bewust maken.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down